Antwerpen – Frites Atelier

Antwerpen – Frites Atelier

Bezocht op: 27/01/17

friet met stoverij en mayonaise

Adres:
Korte Gasthuisstraat 32, 2000 Antwerpen

Ma – wo: 11u – 21u
Do – zo: 11u – 22u

De nieuwe Frites Atelier van topchef Sergio Herman opende vorige week voor het grote publiek. Deze niet zo alledaagse frituur bevindt zich in de wijk 'Wilde Zee', een winkelbuurt tussen de Meir, de Huidevettersstraat en de Nationalestraat. En – niet onbelangrijk – op amper 100 meter van mijn werk. Vandaag doen we met een paar collega's mee aan 'vettige vrijdag' en trekken we tijdens onze lunchpauze naar de Frites Atelier. In alle media zijn de commentaren vrij tot zeer lovend; onze verwachtingen zijn dan ook vrij hoog. Sergio Herman is al jarenlang een graag geziene figuur bij het gros van de Vlamingen; ik moet toegeven dat ik de Zeeuw ook best kan smaken. Ik heb tenslotte een stuk of 4 van zijn boeken thuis liggen.

Gelukkig is de drukte van de openingsdagen al gaan liggen. De zaak is goedgevuld, maar het aanschuiven duurt echt niet lang. Na een kleine 3 minuten kunnen we onze bestelling doorgeven. Op het bord staan slechts 4 formules:

  • een bakje friet (1 maat) voor € 3,50 + 2 sausjes (€ 1,50)
  • Sergio's seasonal special: frieten met kimchi, curry mayo, sriracha (chilisaus), crunchy wonton, yoghurt en furikake (Japanse kruiding)
  • frieten met Flemish beef stew (€ 8) en mayo (€ 0.75)
  • frieten met indo peanut sauce (€ 5,75) en mayo (€ 0,75)

Ik juich al jarenlang de inventiviteit van Sergio Herman toe, maar frieten met kimchi? Sorry, neen. Het klinkt vrij ironisch, maar als Belg met Koreaanse roots vind ik dat dit niets met frieten te maken heeft. Er zijn meer dan genoeg klassieke snacks die je in een nieuw jasje kan steken. Denk maar aan de vleeskroket, de saté, curryworst special, vol-au-vent, hamburgers en ga zo maar voort. Ik verwacht geen menukaart met 50 verschillende items, maar het aanbod oogt toch wel wat mager. Bon, laten we de frieten met Vlaamse stoverij nemen en ervan genieten.

De aardappelen worden hier ongeschild tot frieten gesneden, iets wat ik nog maar weinig heb kunnen proeven. Qua structuur zijn de frieten top: krokant langs de buitenkant, vanbinnen een goede puree. Ook de smaak zit best goed. Het stoofvlees geeft een aangenaam mondgevoel en valt mooi uit elkaar. De stoofvleessaus smaakt helaas wat te zoet en dat zeg ik als zoetebek. De mayonaise 'van den tap' is qua structuur iets te lopend, maar goed van smaak. Het eten is dus best lekker, maar blijkbaar heeft men echt niet goed nagedacht over de houten vorkjes. De 2 tandjes aan het uiteinde zijn veel te kort om in een frietje of een stukje stoofvlees te kunnen prikken zonder dat die eraf valt. Hierdoor zijn de vorkjes dus vrij nutteloos.

Nu komt de vraag: is het sop de kool waard? Ik twijfel. Voor mijn bakje friet met stoverij en mayonaise tel ik € 8,75 neer. Oké, we leven in een tijd waarin bepaalde mensen € 30.000 meer of minder op hun rekening niet opmerken, maar laat dit duidelijk zijn: € 8,75 is te veel voor zo'n eenvoudige klassieker. Laatst heb ik ergens opgevangen dat men wagyu-rundsvlees gebruikt voor de stoverij. Dat zou in ieder geval veel verklaren.

"Ja, maar 't is wel allemaal ambachtelijk en van Sergio Herman hé! Je betaalt ook voor de beleving."

Het was een meer dan goede lunch, maar ben ik omver geblazen door de beleving? Neen. Geen kwaad woord over het ambachtswerk en de efficiënte bediening. Alleen zijn de andere meerwaarden flinterdun als je er even bij stilstaat. Interieur van Piet Boon: mooi en stijlvol, maar ik kom hier als frietliefhebber, niet als interieurfanaat. Servetjes met een tekeningetje van Kamagurka: ik gebruik een servetje vrijwel altijd om mijn mond af te vegen, niet om urenlang naar te kijken. Maar misschien ben ik gewoon een moeilijke mens.

Ik juich de versheid van de producten en de vriendelijke bediening toe, maar voor mij verliest de zaak punten door de hoge prijzen en het beperkte aanbod. Benieuwd hoe de frituur in de toekomst nog gaat evolueren. Het is wel zeker dat de Frites Atelier de komende maanden weinig kalme momenten zal kennen.

Kleintje (1 maat): € 3,50 Stoverij: € 4,50 Mayonaise: € 0,75
  = € 8,75  

Pluspunten: ambachtelijke frieten, frivole garnituren en verse mayonaisesauzen
Minpunten: (nog) geen snacks, hoge prijzen

Capaciteit: 12 zitjes binnen, 12 staanplaatsen aan hoge tafels buiten
Betalen met Bancontact: ja
Frituurvet: plantaardig vet

Frietjes: 4,5/5
Service: 4,5/5
Keuzemogelijkheid: 3,5/5
Prijs-kwaliteitsverhouding: 3,5/5

Totaalscore: 16/20

frietf