Merksplas – De Frietketel

Merksplas – De Frietketel

Bezocht op: 21/11/21

kleine friet en burger van De Frietketel in Merksplas

Adres:
Pastoor Ceulemansstraat 2, 2330 Merksplas

Ma – di: gesloten
Wo – zo: 16u – 21u

Iedereen in het frituurwereldje kent De Frietketel in Gent, maar kennen jullie De Frietketel in Merksplas al? De 2 frituren liggen gelukkig ver genoeg uit elkaar – zo'n 104 km – zodat er geen verwarring kan ontstaan, maar een gewaarschuwd man is er 2 waard. Want geloof me, er zijn voldoende gevallen bekend van mensen die via Google op naam naar een frituur zoeken en bij de verkeerde bestellen. In het najaar van 2019 verhuisde de frituur van de Leopoldstraat naar het huidige pand in de Pastoor Ceulemansstraat, slechts een paar honderdtal meter daarvandaan. De frituur beschikt over een ruime privéparking met een aparte in- en uitrit. Op het moment dat we arriveren is het er gezellig druk, maar de meeste mensen komen hun bestelling afhalen.

Het eerste dat opvalt aan de frituur is dat het er ruim en goed zitten is. Op de dag van vandaag geen overbodige luxe, maar je kan hier dus perfect met een groter gezelschap komen eten. Daarnaast beschikt De Frietketel over een ruim aanbod van snacks, broodjes met warm vlees, smoskes en een aparte hamburgerkaart. Die laatste omvat niet enkel Bicky Burgers, maar ook eigen speciallekes en beef burgers aan opvallend schappelijke prijzen. Na het bestellen krijg je een tafelzoemer mee in de vorm van een goeie ouwe Nokia-gsm, hoe cool en origineel is dat? Vanavond is het honger met een grote H, dus wordt het een kleintje met mayonaise, een Beef Burger, stoofvleessaus (€ 2,20) en een boulet speciaal (€ 3,40). Zitplaats is er zoals gezegd genoeg, dus kunnen we met ons tweeën een lange tafel inpalmen en wachten tot er gebeld wordt.

Allereerst worden de frieten van De Frietketel in ossewit voorgebakken, vervolgens gebeurt de afbak in palmvet. Dit resulteert in smakelijke frieten die krokant tussen de tanden kraken. We hebben in 2021 door covid een pak minder frituren kunnen bezoeken dan aanvankelijk gepland, maar deze behoren toch resoluut bij de beste 3 van dit jaar. Hetzelfde geldt voor de overheerlijke stoofvleessaus: die is goed afgekruid en mooi van consistentie; je kan er zo een volledige emmer van eten. Ook op de boulet speciaal valt er niks aan te merken. Tenslotte hebben we de Beef Burger, een vrij eenvoudige hamburger met vers vlees in plaats van gefrituurde schijf, aangevuld met de typische Bicky-garnituur. Die is correct bereid en in alle eenvoud een verademing: meestal heb je in een frituur de keuze tussen een laagdrempeligere Bicky of ineens een gourmetburger die makkelijk dubbel zoveel kost. Dit soort hamburgers is in mijn ogen een mooie gulden tussenweg voor zij die een hamburger met vers vlees willen, maar zonder te veel tierlantijntjes.

Bij deze onze welgemeende complimenten voor alle medewerkers van De Frietketel in Merksplas. Mensen denken altijd dat de eetbeleving in een frituur maar zozo kan zijn, maar daar durven we toch heel anders over te denken. De producten zijn goed bereid, smakelijk en daarnaast was het personeel bijzonder vriendelijk. De hoge score (zie onderaan) is dan ook meer dan verdiend.

 Kleintje: € 2,30 Mayonaise (plat potje): € 1,60 Beef Burger: € 4,00
  = € 7,90  

Pluspunten: uitmuntende frietjes, attent personeel, verzorgde zaak
Minpunten: wat kleine uitgebakken frietjes tussen de rest

Capaciteit: 65 binnen + kinderhoek (onder normale omstandigheden), 60 buiten
Betalen met Bancontact: ja
Frituurvet: zowel dierlijk (voorbak) als plantaardig (afbak)

Frietjes: 5/5
Service: 5/5
Keuzemogelijkheid: 4,5/5
Prijs-kwaliteitsverhouding: 4,5/5

Totaalscore: 19/20

frietf